Det må du selv udføre af el-arbejde

Inden for el-arbejde er der en masse regler og love for, hvornår du må udføre el-arbejdet selv, og hvornår det er nødvendigt, at du får en professionel elektriker til at klare det for dig. Læs med her og hør mere om, hvornår du, hvis du har hænderne skruet godt på og har brugt tid på at sætte dig ind i arbejdet, godt selv kan fikse problemerne.

Det må du udføre:

Her får du en komplet liste over alt det el-arbejde, du gerne må installere i hjemmet. Du må blandt andet:

· Skifte en afbryder

· Trække ledninger fra fx stikkontakter

· Tilslutte et køleskab

· Tilslutte komfur, ovn, og emhætte, hvis det kan gøres uden værktøj

· Montere diverse lamper

· Skifte opvaskemaskine

· Skifte stikkontakter og stikpropper

· Skifte ventilator

· Installere både vaskemaskine og tørretumbler, hvis de har stikprop

Reglerne er helt klare, og de er til for, at sikre, at fx farligt el-arbejde altid bliver gjort ordenligt. Når du udfører el-arbejde, er det vigtigt, at du sætter dig ind i processen og sørger for, at det bliver gjort ordenligt.

Dette skal du have hjælp til

På den anden side er der også en hel del el-arbejde, som man ikke selv må stå for. Overordnet set siger man, at man skal lade en professionel elektriker med autorisation arbejde med de faste

elinstallationer i hjemmet. En fast elinstallation kan du kende ved, at du ikke kan tage den med, når du flytter. Det er fx ledninger i væggene, el-tavler, stikdåser i loftet osv.

Her får du et par eksempler på, hvilke elinstallationer, du ikke selv må udføre:

· Lave nye elinstallationer i din bolig

· Ændre eller udvide de faste installationer

· Tilslutte eller frakoble apparater, som ikke er tilsluttet med stikprop. Det kan fx være opvaskemaskine, tørretumbler osv.

· Installere eller udskifte udendørs stikkontakter

Disse typer af elinstallationer kan være farlige at udføre selv, og hvis du skal have klaret en af ovenstående opgaver, er det vigtigt, at du kontakter en autoriseret elektriker.