Hvor stort et areal kræver jordvarme?

Hvad er jordvarme?

Et jordvarmeanlæg er en varmepumpeløsning, hvor der bliver gravet slanger ned på din grund. Slangerne indeholder væske, der cirkulerer fra varmepumpen og ind i dit hus via brugsvandet. Som navnet indikerer, henter jordvarmeanlægget sin varme fra jorden.

Hvor meget plads kræver det at få jordvarme?

Hvis du drømmer om at få installeret jordvarme på din grund, skal du være indstillet på, at det fylder en del. Det påkrævede areal afhænger dog af hvilken type jordvarme, du vælger at få anlagt. Jordvarme kommer nemlig i to forskellige udgaver; den lodrette og den vandrette. Den vandrette udnytter varmen i jordens øvre lag, mens den lodrette variant henter varme fra jordens dybereliggende lag.

Den vandrette anlægning af varmeslangen kræver som tommelfingeregel cirka det dobbelte af grundarealet på dit hus. Den lodrette anlægning kræver væsentligt mindre plads, da slangerne bliver gravet flere hundrede meter ned i jorden.

Fordele og ulemper ved jordvarme

En af de store fordele ved jordvarme er, at det er miljøvenligt og relativt vedligeholdelsesfrit. Derfor ser mange jordvarme som en fornuftig løsning på den lange bane. Desværre er jordvarme en dyr løsning, og du skal nok som minimum forvente at investere 100.000 kroner i projektet. Det samlede beløb afhænger dog af størrelsen på din bolig.